De Uskyldige til Cannes

Ingunn Myklevoll Sjøen

Eskil Vogts andre spillefilm De Uskyldige får verdenspremiere i det prestisjefylte programmet Un Certain regard ved Cannes filmfestival i år. Det er første gang på 10 år at en norsk film er valgt ut til dette programmet.

 

Vi har ventet og ventet på å kunne få vise DE USKYLDIGE til et publikum på størst mulig lerret, og at den nå får premiere på verdens viktigste filmfestival føles både helt utrolig og helt riktig på samme tid, sier regissør Eskil Vogt

 

Eskil Vogt er også manusforfatter og executive produsent på Joachim Triers film VERDENS VERSTE MENNESKE og er dermed i Cannes med to filmer i år. Dette mangler sidestykke i filmhistorien.

 

Det å ha to filmer utvalgt på festivalen er nærmest for godt til å være sant. Jeg klyper meg i armen og håper det ikke forsvinner, sier han.

 

Intens thriller

 

DE USKYLDIGE er en intens thriller hvor fire barn i hovedrollene gjør skuespillerprestasjoner man ifølge regissøren ikke har sett maken til i norsk film tidligere.

 

Det har vært en fryd å jobbe med disse fire unge skuespillerne. Jeg gleder meg til publikum får se hva de har fått til foran kamera – folk kommer ikke til å tro det de ser, sier Vogt.

 

Dette er første gang Rakel Lenora Fløttum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf og Mina Yasmin Bremseth Asheim spiller i en film. De var mellom 7 og 11 år under innspillingen. I andre roller i filmen finner vi Ellen Dorrit Petersen, Kadra Yusuf, Morten Svartveit og Lisa Tønne.
DE USKYLDIGE er produsert av Maria Ekerhovd og hennes selskap Mer Film.

 

Det er en helt enorm anerkjennelse av Eskil Vogt og filmens kvaliteter at den er valgt ut til det offisielle programmet ved verdens viktigste filmfestival. Filmen ble invitert umiddelbart etter at festivalen fikk se den og filmen blir beskrevet som et enestående og originalt verk og en enormt intens kinoopplevelse, sier produsent Maria Ekerhovd.

 

Mediefondet Zefyr gikk inn i prosjektet med en investering på 1.8 millioner kroner i 2019. Direktør Magnus Thomassen uttaler følgende i forbindelse med verdenspremieren på det som er sett på som verdens viktigste filmfestival:

 

De Uskyldige er et prosjekt hvor vi umiddelbart så unike kunstneriske kvaliteter og internasjonalt potensiale. Filmens deltakelse i «Un Certain Regard»-programmet i Cannes bekrefter dette, og vil forhåpentligvis bidra til at Mer Film og produsent Maria Ekerhovd ytterligere styrker sin posisjon internasjonalt. Zefyr har jobbet tett med Mer Film og Maria i en årrekke, og er stolt både av filmen og produsenten.

 

Mediefondet Zefyr gratulerer alle involverte og ønsker prosjektet lykke til i deltakelsen i Cannes.

 

Filmfakta:
Tittel: De uskyldige
Regissør og manusforfatter: Eskil Vogt Produksjonsselskap: Mer Film
Produsent: Maria Ekerhovd Distribusjonsselskap: Mer Filmdistribusjon Premiere: 27. august 2021

 

Handling
Det er sommer og lange lyse dager. Men ikke alle drar på ferie. Fire barn blir kjent og sammen utforsker de blokkene der de bor og skogen rundt. Skjult fra foreldrenes blikk utvikler barnas uskyldige lek seg til noe mer. Uhyggelige ting begynner å skje.

 

Eskil Vogt:
DE USKYLDIGE er Eskil Vogts andre spillefilm. Hans første spillefilm BLIND hadde premiere ved filmfestivalene i Sundance og Berlin i 2014 og vant over 20 internasjonale priser. Vogt har også et tett samarbeid med regissør Joachim Trier og er manusforfatter av alle Triers filmer, blant dem OSLO 31. AUGUST (som også hadde premiere i Un certain regard i 2011), THELMA (2018) og VERDENS VERSTE MENNESKE (2021).