Detektivbyrå NR. 2 blir film

Ingunn Myklevoll Sjøen

Filmkameratene er i havn med opptakene til Operasjon Mørkemann i Tvedestrand. I mars neste år er filmen å se på kino over hele landet.

 

Denne uka ble de siste opptakene gjort til Operasjon Mørkemann, den første filmen etter Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes bokserie om Detektivbyrå nr. 2. Bokserien er blant Norges mest populære, med et opplag på 750 000 bøker. Noen av titlene, deriblant Operasjon Mørkemann, er også tatt inn i Gyldendals digitale læreverk, Salaby*, både i Norge og i Danmark. Noe som lover godt for kinosalget.

 

Operasjon Mørkemann produseres uten NFI støtte, men har Mediefondet Zefyr med på laget. Opptakene er foretatt i Tvedestrand i Aust-Agder og filmens to hovedkarakterer spilles av Emma Kilane (10) og Thomas Farestveit (9) er fra Kristiansand. Forfatter Jørn Lier Horst har uttalt følgende om at boken nå skal bli film:

 

Jeg gru-gleder meg! Detektivbyrå nr.2 og Operasjon Mørkemann er det første jeg har skrevet som blir filmatisert. Det blir spennende, men jeg har stor tiltro til Filmkameratene. Det kommer nok til å bli aller mest spennende for dem som sitter i kinosalen, sier han.

 

Vil skape ny suksessfilm

 

Filmkameratene har en historikk på å lage barne– og familiefilm for et stort publikum. De har bl.a. stått bak Håkon Håkonsen, Jakten på nyresteinen, Pelle og Proffen, Operasjon Arktis og Elias-filmene. Det er Operasjon Arktis regissør Grethe Bøe-Waal som har regi også på Operasjon Mørkemann. Produsent John M. Jacobsen ser frem til å skape en ny suksesshistorie sammen med Bøe-Waal og resten av filmteamet.

 

Det å få anledning til å lage denne filmen basert på Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes sine bøker blir en spennende utfordring som vi gleder oss til. Vi gleder oss også til å jobbe med Grethe Bøe-Waal igjen, som vi hadde et veldig godt samarbeid med på Operasjon Arktis,» sier uttalte han før opptakene gikk i gang.

 

Operasjon Arktis som ble en stor suksess og sett av nesten 300 000 på kino. Filmen vant også Amanda for beste barnefilm, ble invitert til Sundance Filmfestival og mottok i november 2014 pris under nordiske dager i Lübeck for beste barnefilm.

 

I Operasjon Mørkemann har barnedetektivene Tiril og Oliver fått en ny sak de må løse. Sammen med hunden Åtto utforsker de noen mystiske hull i bakken som har ført til at sykkelen til Oliver har blitt ødelagt. Ledetrådene fører dem til Mørkemannen, som de spionerer på om natten. For å komme til bunns i mysteriet må de ta i bruk sin alle beste triks og knep, og benytte snarrådighet og teknologi.

 

Operasjon Mørkemann er som en moderne ”Sherlock Holmes”-historie, en mystisk og spennende krim for hele familien, sier presseansvarlig i SF Katrine Aamodt.

 

Kinopublikummet kan bare begynne å glede seg.

 

 

*Salaby er et digitalt læremiddel i alle fag for 1-7.trinn. I Norge har nettstedet over 200 000 abonnenter, som gir en dekning på over 70% av skolene i Norge.