Knerten - Et eventyr i Eidfjord

Lars Leegaard Marøy

Champagnekorken gikk i taket på Quality Hotel Vøringsfoss, da hotelldirektøren fikk inn bookingen fra “Knerten-teamet”. Filminnspillingen har vært en gullgruve for næringslivet og en positiv opplevelse for hele bygda.

 

Vi måtte finne fram champagnen da vi fikk den telefonen fra Paradox, sier hotelldirektør Tor André Villmones.

Det tradisjonsrike hotellet innerst i Eidfjorden i Hardanger er i den samme situasjon som de fleste andre reiselivsbedrifter på Vestlandet; Fullt belegg om sommeren, høyst varierende resten av året. Derfor var det en kjærkommen henvendelse som kom fra Paradox (Kongens nei, Birkebeinerne, Tusen ganger god natt). I slutten av 2015 var filmselskapet på jakt etter innspillingssted til sin neste storfilm, Ekspedisjon Knerten. Prosjektet hadde da mottatt produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt og en rekordstor investering på 13 millioner kroner fra Mediefondet Zefyr. Etter grundige sonderinger falt valget på Eidfjord.

Forarbeid og innspilling fant sted i februar og mars i 2016. “Det passet oss veldig bra. Dette er måneder hvor vi i verste fall har en håndfull bookinger. Paradox kjøpte 800 hotelldøgn,” sier Villmones. “Vi fikk egentlig en ny høysesong.” Effekten fra produksjonen gjaldt ikke kun hotellet. Hele bygden, med knappe 950 innbyggere, ble involvert i filminnspillingen. Derfor stilte både ordfører, turistsjef og næringssjef på verdenspremieren i Eidfjord 3. november 2017. Fra produksjonsselskapet kom en begeistret produsent Jan Petter Dickmann. Han kunne bekrefte at Eidfjord-innspillingen hadde vært en positiv opplevelse også for dem:

Innspillingen av Knerten i Eidfjord var en spennende opplevelse for de som jobbet foran og bak kamera. Eidfjord sin nærhet til fjord og fjell samt infrastruktur ga oss muligheten til å filme noen fantastiske bilder som løftet historien. Naturen ble nesten en karakter i seg selv noe som ble lagt merke til både av publikum og av kritikerne.

Dickmann ville særlig berømme de lokale bidragsyterne:

Å produsere film er et samarbeidsprosjekt, og når vi filmer på location er vi helt avhengig av støtte lokalt. Å komme til Eidfjord og møte entusiasme og samarbeidsvilje var med på å løfte denne filmen til de gode kritikkene den fikk.

Ekspedisjon Knerten hadde ordinær norgespremiere 17. november 2017 og nærmer seg per dato 100.000 solgte kinobilletter.