Lavmælt ambisiøs symfoni

Tekst: Ingunn Myklevoll Sjøen Foto: Produksjonen

Ett knapt år etter at Rogalandsprodusent Jarle Bjørknes i Incitus leste et gripende manus av slovenske Sonja Prosenc, er History of Love fullfinansiert og klart for å realiseres som en internasjonal samproduksjon.

Det var da Bjørknes deltok på det anerkjente produsentutviklingsprogrammet EAVE i 2016, at han ble oppmerksom på muligheten for å delta som co-produsent i det som skulle bli en multinasjonal samproduksjon.
Det var her han møtte den slovenske produsenten Rok Sečen. En av de andre deltakerne på EAVE programmet. Sečen pitchet det romantiske dramaet History of Love for programdeltakerne og Bjørknes ble engasjert:

Jeg kjente at dette var en film jeg hadde lyst til å se og et prosjekt jeg ønsket å være med å produsere, sier han.

Bjørknes fikk lese manuset, som er skrevet av den slovenske manusforfatteren og regissøren Sonja Prosenc. Grepet av historien, så han raskt muligheter for å koble seg på prosjektet. Dette med utgangspunkt i prosjektets behov samt tilgjengelige ressurser i hjemregionen.

Jeg så at vi kunne bidra med noe vi kan og er gode på her hjemme, sier han.

Han refererer til etterarbeidsfasen og henviser til god kompetanse både på lyd- og bildearbeid.

Kristoffer Joner er på plass i Slovenia for prøveopptak. Filmen skal spilles inn i sommer.

Bjørknes hadde også ønske om å bidra med regionale krefter foran kamera. Det tok ikke lang tid fra han hadde lest manuset, før han satt på flyet til Ljubljana sammen med Kristoffer Joner.

Jeg foreslo Kristoffer til den mannlige hovedrollen og regissøren synes det virket spennende, sier han.

Både regissøren og skuespiller Doroteja Nadrah fant umiddelbart tonen under prøveopptakene.

De falt pladask for ham, sier Bjørknes.

Også Joner skal ha blitt grepet både av historien og utfordringen i rollen. Oppdraget blir hans første hovedrolle i en internasjonal spillefilm.
Filmen handler om 17 år gamle Iva som nylig har mistet moren sin i en ulykke. Mora var solist i symfoniorkesteret, men Iva som er nesten døv har ikke kunnet dele morens store interesse. Når Iva finner ut at mora har hatt et kjærlighetsforhold til orkesterets gjestedirigent Erik, begynner en felles reise inn i moras fortid.
Joner skal spille symfoniorkesterets gjestedirigent Erik. Bjørknes har også innvolvert Stavanger Symfoniorkester i prosjektet og det er mulig at de vil medvirke i innspillingen.

Regissør og manusforfatter Sonja Prosenc er svært fornøyd med å ha fått Kristoffer Joner i rollen som gjestedirigent Erik.