Symfoniorkester til filmen

Ingunn Myklevoll Sjøen

Stavanger Symfoniorkester skal spille inn filmmusikken til den internasjonale samproduksjonen History of Love.

 

Stavanger Symfoniorkester er engasjert til innspilling av filmmusikken til den første internasjonale samproduksjonen mellom Norge, Slovenia og Italia. Dette forteller filmens norske produsent Jarle Bjørknes i Incitus i en pressemelding.

–       Mens mange reiser til sentrale Europa for innspilling av filmmusikk, klarte jeg overbevise mine medprodusenter at Stavanger var rette plassen for History of Love, sier han.

Spillefilmen ble innspilt i Italia og Slovenia i sommer og er finansiert som en samproduksjon med midler fra Norge, Slovenia og Italia. Like før opptaksstart ble prosjektet også tildelt støtte fra Eurimages (Europarådet).

–       Støtten fra Eurimages var siste brikken i det finansielle puslespillet. For det første så ble vi dermed fullfinansiert, men like viktig er anerkjennelsen av det å nå helt opp i konkurransen om de europeiske filmmidlene. Når Eurimages ble bekreftet gjenopptok vi kontakten med SSO for å forhandle om innspillingen av filmens musikk. Det vil si, det var ikke kompliserte forhandlinger, begge parter var veldig innstilt på å få dette til. Min kontakt med SSO har vært en positiv opplevelse fra første øyeblikk, sier Bjørknes.

Den mannlige hovedrollen i History of Love heter Erik og er dirigent i symfoniorkesteret i Ljubljana. I rollen finner vi Kristoffer Joner.

–       Når Kristoffer Joner takket ja til denne rollen var produksjonsselskapet Incitus Films rask med å ta kontakt med SSO. Både for å sikre et gunstig researchmiljø for Kristoffer, men også for å utforske mulighetene for et utvidet samarbeid siden filmen faktisk også utspiller seg hos symfonikerne, sier Bjørknes.

Kristoffer Joner øver i Stavanger konserthus med instruktør Trond Korsgård og Katedralensemblet.

Knallhard trening

Forberedelsene har vært krevende.

–       Først fikk jeg gleden av å være en uke sammen med orkesteret og sjefsdirigenten Christian Vasquez når de øvde inn turnéprogrammet. Så ble jeg satt på noen måneders knallhard dirigenttrening under Trond Korsgård sin ledelse. Det var forresten like hardt for Trond også, som måtte slite med både mine manglende ferdigheter og ta til seg alle de saftige glosene jeg tilførte musikken, ler Joner.

Noen dager før han reiste til Italia for opptak, fikk han dirigere filmmusikken med levende musikere i Stavanger Konserthus.

–       Plutselig var det jeg som bestemte, ikke CD spilleren som hadde ledet musikken frem til nå. Det var litt skummelt, men samtidig et kjempekick, sier en begeistret Kristoffer Joner.
Musikken, som er komponert av slovenske Silence, skal spilles inn i løpet av to dager i januar 2018 i Stavanger konserthus. Kommunikasjonssjef Morten Ek i Stavanger Symfoniorkester er glad og stolt over å ha fått oppdraget.

–       Vi ser at de kreative kreftene bak History of Love har høye kunstneriske ambisjoner, og det er derfor svært hyggelig med den anerkjennelsen de viser oss ved å la Stavanger Symfoniorkester spille inn filmmusikken i Stavanger Konserthus med sin fantastiske akustikk. At filmens handling delvis utspiller seg i vårt miljø tar vi som en hyggelig bonus og kilde til inspirasjon, sier han.

Filmen skal være ferdig i april 2018.

Kristoffer Joner dirigerer i operahuset i Ljubljana.